A Velencei-Tó érdekességei

A hazai és külföldi turisták által „Kis-Balatonnak” is gyakran nevezett Velencei-tó nem csak egyre népszerűbb a nyaralni vágyók körében, de természeti szempontból is kiemelkedő. Most megtudhatsz pár érdekességet magáról a tóról és vizéről.

Kevesen tudják, de a tó területe közel 26 négyzetkilóméter, azonban ez nem olyan feltűnő, hiszen valamivel több mint harmadát nádas borítja. Vize ásványai anyagokban gazdag. Nagy mennyiségben található benne nátrium és magnézium, amely kiválóan alkalmassá teszi a kimerült szervezet felfrissítésére. Regenerálja a testet, és enyhíti a reumatikus fájdalmakat.

A tóban két sziget is található, mindkettő mesterséges. A Cserepes-szigetet és a Velencei-szigetet is mederszabályozás végett hozták létre, főképp az ott felgyülemlett iszapból.

A tó az elmúlt másfél évezred során már tizennégyszer is kiszáradt, majd újra feltöltődött. Ez átlagosan 100 évente egy kiszáradási hullámot jelent. A legutóbb az 1860-as években történt. Most a tó természetes ciklusának felénél jár körülbelül, ugyanakkor a mesterséges beavatkozások megjósolhatatlanná teszik a jövőbeni ciklusokat.

A fővárostól alig 50 kilométerre található tavat a „napfény tavának” is gyakran hívják, a magas, évi 2500 napsütéses órák száma miatt.

A teljes Velencei-tó körbe biciklizhető a felújított kerékpár utaknak köszönhetően a festői tájban és sokszínű természeti szépségekben gyönyörködve. Az északi oldalon található Velencei-hegység túraútvonalai inkább a fiatalabb korosztályoknak ajánlott, míg a tó déli partján található sík vidék az idősebb korosztálynak nyújthat kiváló kikapcsolódást.

A Velencei-tó környéke számos érdekességet és kirándulási lehetőséget rejt. Ha tanácsra lenne szükségetek merre induljatok, vagy mit nem érdemes semmiképpen sem kihagynotok, bátran keressétek fel recepciónkat tartózkodásotok alatt.